Geschiedenis

Dierenliefde

Ons dierencrematorium - Dierenuitvaartcentrum IJsselstein - is gevestigd naast dierenasiel/pension Rijpickerwaard. Dat er met de vestiging van een dierenasiel/pension en nu ook een dierenuitvaartcentrum, liefde bestaat voor dieren aan de Oude Utrechtseweg in IJsselstein is overduidelijk. Deze dierenliefde is er al van oudsher, zo blijkt uit de vertelling over het aapje Kees...

Boerderij Rijpickerwaard aan de (voormalige) Utrechtseweg 78 wordt ook het Apehuis genoemd, naar de overlevering waaraan de IJsselsteiners de naam Apeluiders te danken hebben. Het volgende verhaal doet hierover de ronde: eind 18e eeuw woonde op landhuis Rypickerwaard ene mr. Johan Willem Swellengrebel, een oude koloniaal die een aap had meegenomen uit Oost-Indië. Hij noemde de aap, net zoals zijn knecht heette, Kees.

Het diertje vermaakte met zijn kunstjes iedereen aan het hof, wat meester Kees zeer geliefd maakte. Op een ongelukkige dag wordt het aapje ziek en sterft het. Terwijl knecht Kees zijn geliefde vriend in de tuin begraaft, geeft de slotheer een andere knecht de opdracht om alle bewoners van de stad te vertellen dat Kees dood is. Het bericht zorgt voor groot verdriet in de stad. Ter nagedachtenis aan Kees wordt besloten de noodklokken te luiden. Op het Slot hoort men de noodklokken luiden en de heer vraagt zich af waarom deze geluid worden. Hij stuurt Kees naar de stad. Als de bewoners knecht Kees zien aankomen, schrikken ze zich wild! Zij dachten dat knecht Kees was overleden! De verwarring was groot toen bleek dat er voor de aap Kees geluid was. J.G. van der Roest heeft in 1884 het gedicht De Apenluiders uitgegeven, dat maar liefst tweehonderd vierregelige verzen omvat.

Boerderij Rijpickerwaard

boerderij

De huidige hoeve ligt op de plaats van het vroegere kasteel Rijpickerwaard, in de gelijknamige waard. Dit kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1217 als deel van het nieuwe kerspel van het Gein. Het is een leen van IJsselstein. Een tijdlang is het bewoond door de schout van IJsselstein. Het is oorspronkelijk een U-vormig complex met op het einde van de rechterpoot van de U een grote vierkante toren. Het geheel is omgeven door een brede gracht, waarvan een deel nog aanwezig is. Tussen 1763 en 1789 is het grote huis afgebroken en is er een boerderij gebouwd. In 1889 is deze vervangen door een nieuwe boerderij, die tegenwoordig als dierenasiel en -pension Rijpickerwaard in gebruik is.