Het afscheid

U bepaalt helemaal zelf op welke manier u het afscheid wilt invullen. Iedere uitvaart kan beginnen met een persoonlijk afscheid in ons uitvaartcentrum. U kunt vrijblijvend kiezen voor een opbaring van uw dier. Indien nodig wassen, kammen en verzorgen wij uw dier. Daarna kunt u in één van onze afscheidskamers nog in alle rust afscheid nemen en een mooie laatste herinnering vormen.

U bent van harte welkom om uw dier zelf te komen brengen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
Ook is het mogelijk om afscheid te komen nemen nadat wij uw dier op een eerder moment al hebben opgehaald. Omdat wij uw dier zullen opbaren, zijn hier wel kosten aan verbonden.
Belt u even voor een afspraak, dan hebben wij ook alle tijd voor u.

Speciale aandacht voor kinderen

speciale aandacht voor kinderenKinderen hebben een speciaal plekje bij ons. Wanneer u dit wilt kunnen wij extra aandacht besteden aan de verwerking van het verlies door uw kind. Geen zware kost, maar open communicatie op het niveau van uw kind, is wat wij doen. Vooral het samen actief bezig zijn met afscheid nemen, maakt dat de situatie door uw kind beter begrepen en geaccepteerd wordt. De door ons gehanteerde werkwijze kan ook u helpen om te gaan met het verdriet van uw kind. 

In veel gevallen is het sterven van een eerste huisdier een van de eerste ervaringen met de dood. De manier waarop je daarmee omgaat kan bepalend zijn voor de manier waarop een kind de rest van het leven met de dood omgaat; wordt het een onderwerp waarover je mag praten of iets waar je in je eentje mee moet worstelen?’ 

Voor kinderen bieden wij:

  • leesboekjes (gratis beschikbaar bij een afscheid op locatie);
  • een tekening maken, het werkje kan meegegeven worden aan het huisdier of als aandenken meegenomen worden naar huis
    (tip: neem een foto mee die we kunnen bijplakken);
  • Zelf een kinderurn inkleuren;
  • Zelf een knuffelpompoen maken; de pompoen kan als afscheidsknuffel meegegeven worden aan het huisdier of als aandenken meegenomen worden naar huis.

Praat er over

Uit onderzoek blijkt dat een huisdier voor 80% van de mensen een volwaardig gezinslid is. Als het dier ziek wordt of sterft, is het volgens Nienke Endenburg (psycholoog en gepromoveerd op de relatie tussen mens en dier) daarom heel belangrijk dat ouders hier open met hun kinderen over praten. Nienke: ‘mensen verzinnen van alles om de dood van een dier onder het tapijt te vegen. Ze maken een kind wijs dat het is weggegeven of weggelopen. Maar dat is niet de juiste manier. Kinderen blijven soms nog lang zoeken naar het dier en dat kan tot trauma’s leiden. Ouders moeten hun kind daarom eerlijk vertellen wat er aan de hand is en het erbij betrekken als de dierenarts een dier laat inslapen. Worden kinderen angstvallig weggehouden bij het stervensproces, dan hebben ze niet de kans om afscheid te nemen, terwijl dat nou juist belangrijk is bij de verwerking van een verlies. In veel gevallen is het sterven van een eerste huisdier bepalend voor de manier waarop een kind de rest van het leven met de dood omgaat; wordt het een onderwerp waarover je mag praten of iets waar je in je eentje mee moet worstelen?'